Hajahuomioita finaaleista

Korisliigan finaalit pärähtävät käyntiin keskiviikkona Joensuussa. Seuraavassa sekalaisessa järjestyksessä huomioita ja ajatuksia tulevasta, laiskasti ilman sen isompaa jäsentelyä.

Tiukkojen pelien merkitys

Onko Bisonsille etua siitä, että joukkue on joutunut vääntämään tiukkoja pelejä koko pudotuspelien ajan? Katajan seitsemästä pleijaripelistä vain yhdessä, ensimmäisessä ToPo-matsissa on pelattu voitosta loppuhetkiin saakka. Bisonsin kahdeksasta pelistä seitsemän taas on ratkennut muutaman korin erolla.

Organisoitu peli

Molemmat joukkueet pelaavat hyvin organisoitua hyökkäyspeliä. Eroa on ehkä eniten siinä, että Kataja juoksee nopeita hyvin valikoiden, kun taas Bisons pääsi viidennessä välieräottelussa rokottamaan Pyrintöä tehokkaasti nopeilla hyökkäyksillä.

Nousijajoukkue

Paljon on puhuttu siitä, miten sensaatiomaista on, että nousijajoukkue eteni finaaleihin. Ja onhan se harvinaista kaikkikin lajit huomioon ottaen, että nousijajoukkue yltää mitaleille. Koriksessa Kataja pystyi siihen kymmenen vuotta sitten, futiksessa Haka voitti nousijajoukkueena mestaruuden 90-luvulla. Mutta tästä puhuttaessa on syytä pitää mielessä, että itse Bisonsin joukkue on kaikkea muuta kuin kokematon nousijajoukkue. Itse asiassa joukkue on Korisliigan kokeneimmasta päästä. Joukkueen nuoremmistakin pelaajista Matti Nuutisella on jo runsaasti Korisliigakokemusta, ja Mikko Koivistolla on kovien pelien kokemusta mm. viime syksyn EM-kisoista.

Antti Kanervo

Katajan Antti Kanervolla tuntuu olevan viime kauden tavoin kevätkipsi päällä. Kanervohan floppasi viime kauden finaaleissa pahasti, ja finaalipeleissä pisteitä vain kolmen keskiarvolla. Semifinaaleissa Kanervo heitti kaaren takaa 14 kertaa, ja osui vain kahdesti.

Petri Virtanen

Virtasen rooli on muuttunut aiemmista vuosista lähemmäksi sitä mitä se on maajoukkueessa. Eli penkkimies, joka tulee kentälle täsmäaseeksi pistämään kolmosia sisään. Aiempina vuosina Katajalle olisi koittanut kesäloma aikaisessa vaiheessa jos Virtanen olisi tehnyt pisteitä vajaan viiden keskiarvolla. Nyt joukkueessa on sen verran leveyttä, että Virtaselta ei tarvita aiempien vuosien tapaisia pistesaaliita. Se lienee kuitenkin varmaa, että Virtanen kiskaisee finaaleissa muutamia tärkeitä kolmosia sisään.

Martin Zeno

Runkosarjan pistetilaston kakkonen oli välierissä Damon Williamsin pihdeissä, eikä homma helpotu finaaleissakaan, kun vastassa on Jared Newson. Pyrintöä vastaan Zeno heitti kakkosensa 25/64, ja sortui usein huonoihin ratkaisuihin.

Menetykset

Bisonsilla oli runkosarjassa vähiten pallonmenetyksiä (12,7/peli), ja playoffeissa tuo lukema on pudonnut jo käsittämättömän pieneksi: 9,9 menetystä/peli. Tämä kertoo Bisonsin fiksusta ja organisoidusta hyökkäyspelistä, ja siitä että Jeb Ivey pelaa erittäin kovalla tasolla. Kataja puolestaan on sortunut playoffeissa runkosarjaa suurempaan menetysten määrään: 13,8 runkosarjassa, pleijareissa 17,3. Jos Kataja hukkaa finaaleissakin pallon seitsemän kertaa enemmän kuin Bisons niin vaikeaa on.

Joensuun jäähalli

Mehtimäen jäähalli toimii korisareenana todella hyvin, itse asiassa paremmin kuin normaali kotihalli Joensuun Areena. Katsomot ovat lähellä kenttää, eikä esimerksiksi toisen ToPo-ottelun yleisömäärä 1 900 tuntunut mitenkään kolkolta yli 4 000 katsojaa vetävässä hallissa. Lisäksi halli on jäähalliksi kohtalaisen matala joten meteli ei karkaa korkeuksiin. Katajan väki ei missään tapauksessa myönnä, että joukkue olisi menettänyt kotietua muuton takia, mutta ainakaan kahden jäähallipelin tulokset eivät ole häävejä: niukka pisteen voitto ja murskatappio. Kolmostarkkuus on ollut surkea jäähallipeleissä:12/50

Paljon uusia mestareita

Tämä kevät tuo suomalaiseen korikseen paljon uusia mestareita. Kumpikaan seura ei ole voittanut mestaruutta, ja pelaajistakin ainoastaan Lasse Hintsala (LrNMKY) ja Juho Nenonen (Honka) ovat päässeet juhlimaan mestaruutta. Hopeamitaleita sen sijaan löytyykin iso kasa: Sami Lehtorannalla on viisi, Petri Virtasella kolme, Clifton Jonesilla, Ville Mäkäläisellä ja Elias Kajanderilla kaksi. Jukka Toijala on tietysti oma lukunsa finaalikokemukseltaan. Toijala on nyt mukana finaalipeleissä yhdeksättä kertaa, eli viimeisen 18 vuoden finaaleista Toijala on osallistunut puoliin. Mestaruuksia hänellä on kolme, kaikki Kouvojen pelaajana.

Katajan paineet

Kataja pelaa finaaleissa nyt viidettä kertaa, mutta tilillä on vain neljä hopeaa. Ja Lehtorannalla ja Virtasella on enemmän kuin tarpeeksi kokemusta finaalien häviämisestä. Miten Kataja onnistuu käsittelemään nämä paineet? Niitä nimittäin aivan varmasti on, vaikkei asiaa Kataja-leiristä myönnettäisikään.

Twitterissä: www.twitter.com/tomitiilikainen

Tags: , , , , , , , , , ,

4 vastausta artikkeliin “Hajahuomioita finaaleista”

 1. M3 kirjoitti:

  Mitä jos raapustaisit yhteenvedon päättyneestä kaudesta 2011/2012? 20-vuotiaiden maajoukkueen leiriryhmäkin julkaistiin tällä viikolla, mukana mm. Alex Murphy. Kyllähän aiheita riittää. Ryhtiä blogin pitoon!

 2. Sefton kirjoitti:

  Oletkos kuullut saman huhun että S.Barrett olisi tulossa takaisin Kotkaan ensi kaudeksi vai onko hevosmiesten höpinöitä?

 3. kotka kirjoitti:

  itekki tässä päivystäni, että onko uusia kirjotuksia tullu. Eiköhän tomi kesälomat olla jo vietetty. Eikun uusien juttujen kimppuu.

 4. Muurinen kirjoitti:

  Muurisen KTP:hen tuleminen taisi olla ankka, tosin Toposta on tyrkyllä toinen pitkä pelaaja Kotkan suuntaan.

Jätä vastaus